‘Afgelopen weekend bijna honderd bekeuringen’

‘Afgelopen weekend bijna honderd bekeuringen’

26 apr 2020,

Daan Monnickendam is integraal handhaver. Wat komt hij als boa tegen in deze corona-tijd? “Wij zijn de eerste mensen die je tegenkomt als het gaat om de handhaving van de noodverordening. We proberen bij samenkomsten als eerste te waarschuwen, maar kunnen ook bekeuren en aanhouden. Ik werk in een kleine gemeente met drie boa’s. Wegens ziekte van mijn collega werkte ik zeven dagen per week. Gelukkig is hij inmiddels weer aan het werk.”

“Mensen hebben nog steeds niet het besef dat ze thuis moeten blijven. We zijn gebeld door het inzamelstation omdat mensen nog net niet met elkaar op de vuist gingen. Ik had het geluk dat er nog een collega mee was. Hij is officieel boswachter, maar ik was wel blij dat hij er was om te ondersteunen. Hij heeft handboeien, wapenstok en pepperspray. Mensen kijken je toch van top tot teen aan: ‘wat heb je bij je?’. En op basis daarvan maken ze de afweging om moeilijk te gaan doen of niet. Nu konden we op 1,5m afstand ons werk zo goed mogelijk doen.”

“Ook afgelopen weekend hadden we het helaas weer heel druk. We hebben een kleine 100 bekeuringen uit moeten schrijven, waaronder 4 van de beruchte 400 euro. Omdat wij een groot buitengebied hebben in Baarn, trekken mensen daar massaal naartoe. Mensen negeren stoptekens, houden geen 1,5 meter afstand en als wij ze erop aanspreken reageren ze heel laconiek of negeren het. Een enkeling werd echt boos en reageerde agressief op ons.
“Enkele maanden geleden hebben de boa’s die gelinkt zijn aan de meldkamer Utrecht een lage prioritering gekregen voor bevragingen via C2000. Dat maakt voor mij de afweging om alleen op een groep van bijvoorbeeld 20 mensen af te gaan extra lastig.”

“Ik had weinig contact met vrienden en familie omdat ik zeven dagen inzet moest leveren. Gelukkig is dat nu mijn collega terug is weer beter. Als ik de supermarkt in ga na het werk, is de helft van de spullen die ik nodig heb weg. Dat is best een beetje frustrerend. Maar in het grotere verhaal zijn dat bijzaken. Wat ik echt vervelend vind? Dat ik soms mensen hoor zeggen dat we de coronacrisis gebruiken in onze vraag naar verdedigingsmiddelen. Dat is niet zo, normaal gesproken hadden we bij alle evenementen van dit jaar aan de bel getrokken. Dit speelt al heel lang. “

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN