Wat verwacht jij van veiligheid?

Wat verwacht jij van veiligheid?

14 feb 2017,

Veiligheid is essentieel. Voor ons allemaal. De bonden in de Coalitie voor Veiligheid zien dat deze veiligheid steeds meer onder druk staat. In de aanloop naar de verkiezingen vroegen we veiligheidsprofessionals en mensen op straat hoe zij naar veiligheid kijken. Je vindt deze interviews op de facebookpagina van de Coalitie voor Veiligheid

“Er gebeurt veel om ons heen. Dat is altijd al zo geweest en we moeten ons vooral niet bang laten maken. Ik heb er vertrouwen in dat er nu al heel veel loopt en al heel veel zaken worden opgepakt. Wel denk ik dat er voor veiligheid meer begrip en betrokkenheid van de gemeenschap nodig is. Als ik in het nieuws hoor over geweld tegen hulpverleners – geweld tegen mensen die zich met passie inzetten voor de samenleving – dan komt dat bij mij binnen. Maar ik weet niet of het ook de daders bereikt. Ik vind dat je hen moet laten zien welke schade zij aanrichten. Wat geweld doet met het slachtoffer en zijn familie.”

Michiel (34), inwoner Eindhoven

 “In mijn buurt, Overvecht, zijn er veel overvallen en schietpartijen. Ik ben er op straat beroofd van mijn telefoon door iemand die een mes bij zich had. Dat gebeurde in juli en ik heb er meteen aangifte van gedaan. Het is nu een half jaar later, maar ik heb er nog weinig van gehoord. Ik voelde me eerst vaak onveilig als ik op straat wandelde. Nu ik een vriend heb niet meer. In Overvecht kun je wel naar het politiebureau, maar op straat zie je weinig politie. Met meer politie zou het er veiliger zijn. Dan kun je het meteen aangeven als er wat is.”

Sementha (24), inwoner Utrecht

“Voor ons gevoel mag de politie steeds minder. Als een agent iemand aanhoudt en je arm gaat uit de kom dan kan de politieman die gewoon zijn werk doet worden aangeklaagd. Het is de omgekeerde wereld. Wat ons betreft mag de politie strenger worden en zelf beter worden beschermd als ze optreden. Vroeger had je meer contact met de politie en was er meer ontzag. Dat is steeds minder omdat alles veel groter is geworden. We willen meer blauw op straat maar dat moet ook worden betaald. In de afgelopen jaren is er heel veel bezuinigd. Nu er internationaal steeds meer dreiging is, komt het bewustzijn terug en gaat het voor defensie weer de goede kant op. De mensen in de politieorganisatie en bij defensie weten wel wat er moet veranderen. De politiek moet wakker worden en heel goed luisteren.”

C. van Doorn (51) en N. van Doorn (45), inwoners Amersfoort

“Veiligheid betekent voor mij dat ik zorgeloos over straat kan lopen, zonder angst dat er iets met mij, familie of vrienden gebeurt. Veiligheid in mijn werk betekent een stuk voorbereiding in trainingen, rust in de roosters (waardoor ik voldoende uitgerust ben) en genoeg man om een klus te klaren. Ook niet onbelangrijk: ruggensteun vanuit de leiding en OM als je zelf slachtoffer wordt of je onder omstandigheden meer geweld moet uitoefenen. De politie is in eerste aanleg eindverantwoordelijk voor strafbare feiten en openbare orde. Maar wij kunnen dit niet alleen en hebben onze partners daarvoor nodig. Onze belangrijkste partner blijft de burger. Naar mijn idee is iedereen verantwoordelijk voor veiligheid in Nederland. Daar hebben wij met z’n allen nog een slag te winnen.”

Hoofdagent (32), Eenheid Oost-Brabant

Veiligheid betekent voor mij bescherming en vrijheid binnen iedere situatie. Ik werk bij de Dienst Vervoer en Ondersteuning. Dé dienst die verantwoordelijk is voor het vervoer en de beveiliging van arrestanten, gedetineerden en vreemdelingen. Het is belangrijk dat dit goed is geregeld. Voor betrokkenen tijdens het transport én voor de veiligheid van de samenleving. Bezuinigingen mogen dit nooit in gevaar brengen!

Yvonne (43), DV&O Justitie, Assen

“Veiligheid rondom huis en ons boerenbedrijf is voor mij heel belangrijk. Ik merk dat ik mij tegenwoordig minder veilig voel en meer maatregelen neem dan vroeger. Er wordt hier in de omgeving veel ingebroken. Onlangs is er in een dorp vlakbij ingebroken bij mensen die ik ken. De dochter zag de inbrekers in huis, ze droegen een bivakmuts en dat is best beangstigend. Ik heb zelf ook ooit iemand in mijn huis betrapt en weet hoe heftig het is. Daar blijf je lang last van houden. Ik ben alerter geworden en let bijvoorbeeld op vreemde auto’s in de buurt. Zowel de bewoners als de politie heeft hierin een belangrijke rol maar op het platteland zijn er weinig politiemensen. Alles zit ver van elkaar dus de pakkans is daarmee ook behoorlijk klein en dat is jammer.”

Nienke (47), inwoner Toldijk

“De politie verdient alleen respect als ze dat zelf ook geven. In Den Haag lopen heel veel agenten rond die niet goed zijn. Ik ben niet zo’n fan van de politie. Ik zie een politieagent niet anders dan ikzelf. Meer geld naar de politie? Nee, de manier waarop ze mensen behandelen. Daar moeten ze eerst wat aan doen. Voor defensie is het anders. Die werken voor de echte problemen, je weet wel. Tegen terroristen en zo. Daar mag wel meer geld naar toe. Nou ja, ik heb respect voor een paar agenten. Een paar wijkagenten zijn wel goed. Het is net als met een leraar, of je het nou eens bent of niet, je moet gewoon luisteren. Maar ze moeten je wel op een normale manier benaderen. Wij waren bij de rellen in de Schilderswijk. Gewoon leuk. De eerste dag was het rustig, een eerbetoon aan die overleden man. Maar er waren allemaal arrestatieteams en politie. En toen ging het mis.

Peter (17) en Faysol (17), inwoners Den Haag

“Ik werk op een school op Kanaleneiland in Utrecht. Ik zie dat het respect voor gezag, of dat nu voor docenten of de politie is, steeds minder wordt. Wat ik merk is dat de politie weinig kan doen voor problemen die via internet ontstaan. Als leerlingen bij mij aankloppen dan kan de politie pas wat doen als het echt misgaat. Er is ook gewoon te weinig menskracht en middelen. Als de politie dat zou hebben, zou ze veel eerder kunnen signaleren en ingrijpen. Dat geldt ook voor de politie in de wijken. Er gebeurt heel veel en ze zou er veel sneller op kunnen anticiperen. Mijn persoonlijke ervaring met de politie is heel goed. Na een aantal inbraken en een aanrijding ben ik heel fijn geholpen. Ik heb veel respect voor deze mensen. Ga zo door!”

J.Koenen (59), inwoner Amersfoort

“Veiligheid is heel belangrijk, dat we ervan op aankunnen dat we beschermd worden. Als er hiervoor meer geld komt hiervoor kunnen er meer mensen zijn die ons veiligheid bieden. Ik vind het schandalig dat hulpverleners steeds meer beperkt worden in hun werk. Het is een kwestie van fatsoen en wat we nu zien is steeds meer een korter lontje. De mentaliteit zou moeten veranderen. De politiek moet wat doen, maar zeker ook het publiek zelf. Als ik wat zie wat niet door de beugel kan, dan stap ik erop af. Ik probeer zelf ook een bijdrage te leveren. Het is belangrijk om behulpzaam te zijn. Veiligheid is een verantwoordelijkheid voor iedereen.”

Ruud (74), inwoner Amersfoort

“Dat die terrorist uit Berlijn ook in Nederland is geweest! Dan denk je ‘hoe kan dat?!’ Hij had met zijn wapen zo naast me kunnen staan op station Nijmegen. Ik denk dat er wel steeds meer mensen zijn die plekken willen ontwijken. Maar de grenzen dichtgooien en angst zaaien is niet de oplossing. Er moeten andere manieren zijn om verknipte mensen buiten de deur te houden.”

Sammie Vries (20), inwoner Alkmaar

“Op het moment is de staat van de krijgsmacht zo dramatisch slecht dat de veiligheid in gedrang komt. Je hebt te weinig materiaal, te weinig middelen om je eigen veiligheid te waarborgen. Er is te weinig personeel om al je taken te kunnen blijven doen. Materiaal wat we hebben is eigenlijk al zwaar verouderd maar de taak die de krijgsmacht heeft, die is nog steeds hetzelfde. Ik zou graag willen dat men aan deze zaken wat gaat doen om de veiligheid van het personeel te kunnen waarborgen; niet alleen in Nederland maar ook in uitzendgebieden en op oefeningen.”

Maurice (44), militair bij de landmacht, sergeant eerste klas

“Kennelijk is er nog steeds te weinig politie om een veilig gevoel te krijgen. Ik merk het ook bij mezelf. Als het hier ’s avonds is uitgestorven, nodigt dat echt niet uit om naar buiten te gaan. Ik moet wel, omdat ik in de binnenstad woon. Wat inbraak betreft is de binnenstad betrekkelijk veilig. Je komt het centrum niet makkelijk in of uit met de auto. Maar wie je op straat tegenkomt, weet je niet. Meer surveillerende politie en handhavers zou goed zijn. Al is het maar om duidelijk te maken dat zij een oogje in het zeil houden.”

Ted (68), inwoner Utrecht

OOK INTERESSANT

bottombanner

LID WORDEN VAN DE ACP?

AANMELDEN